Tore Johansen with Vocal Art & MiNensemblet

REQUIEM: Shine On Them
INEA24
2017

Release September 2017
25.02.201711:24 Tore Johansen

Tore Johansen - Trumpet
Kirsti Huke - Vocal
Espen Berg - Piano

Vocal Art:
Marte Sand, Karoline Åseng, Soetkin Baptiste, Kristian Krokslett, Mikael Rönnberg and Henrik S. Dagfinrud

MiNensemblet:
Øivind Nussle - Violin
Lazar Miletic - Viola
Hans-Urban Andersson - Cello
Ole Kristoffersen - Clarinet
Ingrid Åhlander - Basoon
Tora Moe Fause - French Horn

Recorded 19.-22. December 2016 at Store Studio, Bodø, by Håvard Christensen. Mixed and mastered by Håvard Christensen.
Produced by Tore Johansen.
Design by Rune Mortensen.
Produced with support from MiNensemblet/Musikk i Nordland and Vocal Art.

Våren 2011 fikk jeg det ærefulle oppdraget å skrive musikk til nedleggelse av grunnsteinen for Stormen Konserthus og Bibliotek i Bodø. Jeg jobbet med stykket gjennom sommeren, og hadde satt som mål å levere notene før 23. juli, da jeg skulle på annet oppdrag.

Fredag 22. juli 2011, på formiddagen, var jeg i godt driv foran datamaskinen – med nykokt kaffe, pågangsmot og lønnlig håp om å bli ferdig i løpet av kvelden. Ved middagstider eksploderte verden, og Norge ble aldri det samme. Det ble ikke notert mer, og da jeg til slutt måtte legge meg en gang på nattmorgenen, var estimatet på drepte ungdommer over 80.

Norge er et så lite i land i verden, at hele nasjonen var i nærkontakt med den ufattelige tragedien. Jeg ble selv spurt om å spille i begravelsen til et av ofrene for terroristens grufulle handlinger. I dagene etter 22. juli gikk det opp for meg at jeg ikke kunne ferdigstille musikkstykket jeg holdt på med.

Daværende kulturminister og AUF-veteran Anniken Huitfeldt la ned grunnsteinen i Bodø, og jeg følte sterkt for å hedre ofrenes minne. I løpet av en ettermiddag, kveld og natt skrev jeg musikken til ”Lux Aeterna”, og da jeg leste den engelske oversettelsen fikk jeg frysninger av den siste setningen:

”Let everlasting light shine on them”

Og sånn føles det fremdeles. Måtte det evige lys skinne for dem.

Alle savner noen. ”Shine on them” er musikk til ettertanke og takknemlighet. Og med håp om at vi som rusler rundt på kloden fremdeles, bruker så mye tid som mulig på det gode.

Tore Johansen
, click to open in lightbox

Check out these as well